Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Varför syrafria material?

Samtliga etsningar vi säljer är alla i god kondition samt nyinramade med syrafria och arkivbeständiga material.

Varför syrafritt material?
Se exempel på ej syrafri montering nedan.

Syrafria material d.v.s. passepartouter, bakpapp, kartong samt tape är mycket viktigt vid montering av papperskonst. Anledningen till att använda syrafria material är att konstverket, i detta fall etsningen, inte ska skadas av monteringsmaterialet och brytas ned och bli förstörd.

Syrafritt papper betyder att pappret tillverkats av trä och har tvättats fritt från syror. De syror man vill få bort är de syror som påverkar papprets åldrande. Detta är alltså en process för att bromsa åldrandet. Dock kommer träpapper förr eller senare att åldras och brytas ner.

För att pappret skall vara hållbart under en mycket lång tid ska det vara tillverkat av bomull som är det vanligaste. Det förekommer även papper tillverkat av lin eller ris.

Ett papper som är åldersbeständigt/arkivbeständigt är alltid tillverkat av bomull.


De etsningar vi säljer är alla inramade med syrafritt arkivbeständigt papper, d.v.s. bomullspapper.

mollbrinks_Syrafritt_Tresystrar_ejsyrafritt_01.jpg
Zorns etsning "Tre Systrar" (ZG258). Inramad på 1980-talets senare hälft i ej syrafria material. Etsningen är inramad med dubbla passepartouter, en yttre vit samt en tunn inre guldfärgad passepartout. Den guldfärgade ligger i den vita passepartoutens öppning. Detta för att få en guldinnerkant. Etsningen ser ut att vara i god kondition.

mollbrinks_Syrafritt_Tresystrar_ejsyrafritt_02.jpg
Här är etsningen urmonterad ur sin inramning. Det syns stora gula ränder, dvs syraangrepp. Etsningen som på föregående bild såg ut att vara i god kondition visar sig på denna bild vara utsatt för ett kraftigt syraangrepp.

mollbrinks_Syrafritt_Tresystrar_ejsyrafritt_03.jpg
Detta är baksidan av passepartouten. Det vi ser här är den tape som har används för att montera guldpassepartouten. Tapen som användes var inte syrafri och har börjat att åldras. Att tapen blivit gul är en del i den nedbrytningsprocess som påbörjats. Tapen släpper ut de syror som fanns i den och påverkar intilliggande material.

mollbrinks_Syrafritt_Tresystrar_ejsyrafritt_04.jpg
Här visas etsningen urmonterad bredvid baksidan på passepartouten. Det syns tydligt hur tapen har påverkat etsningen.Läs mer om Zorns etsningar HÄR

Läs mer om Anders Zorn HÄR